Hoppa till innehåll

Filmvisning SIS23: Love and Rockets: The Great American Comic Book

Love and Rockets – skapad av bröderna Jaime, Gilbert och Mario Hernandez – beskrivs som en av de första och även största seriepublikationerna inom den amerikanska alternativseriescenen på 80-talet. Bröderna fortsätter än idag att skriva och teckna Love and Rockets och serien har blivit ett centralt verk för förlaget Fantagraphics Books. .
Nu har vi stoltheten att visa dokumentären Love and Rockets: The Great American Comic Book (2022) av Jose Luis Figeuroa och Omar Foglio.
Filmen är 56 minuter lång och har engelskt tal.
Filmen introduceras av Bitte Andersson och har fri entré. Du behöver inte boka din plats.
Det här vill ni inte missa – varmt välkomna!

Om Bitte Andersson:
Bitte Andersson är serietecknare, illustratör, filmskapare och fd bokhandlare. Hon har bl a gjort serieromanen I slutet av regnbågen, den lesbiska actionkomedimusikalen Dyke Hard och startade bokhandeln Hallongrottan 2006 där hon arrangerade många serierelaterade events. Hon har även jobbat som redaktör på Syster förlag och som moderator i författarsamtal bl a på SIS.
Bittes beskrivning av sin relation till Hernandez och L&R:
Love & Rockets lärde mig redan som barn (tack vare en serieläsande storasyster) allt jag behövde veta om livet – att kvinnor och kvinnors relationer är det coolaste, roligaste, mest rörande, intima, pinsamma och intressanta som finns att läsa och berätta om. Detta stod i stark kontrast till 80- och 90-talets grabbiga populärkultur à la Killinggänget och den sorgliga psykosociala miljön på min högstadieskola.
I Hernandez-brödernas världar är kön och sexualitet flytande och jag har aldrig känt mig så hemma som bisexuell butch någon annanstans.
Love & Rockets lärde mig uppskatta det nedvärderade såpaformatet, förstå rasism genom att decentralisera vithet, älska hela den litterära traditionen magisk realism och såklart upptäcka punken som utgångspunkt för både skapande och existens.

Evenemanget är avslutat.

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *