Hoppa till innehåll

Bande dessinée på svenska – serier i franskbelgisk anda

Möt tjugotvå aktiva serieskapare som inspirerats av de franskspråkiga albumserierna i utställningen Bande dessinée på svenska – serier i franskbelgisk anda. Illustratörerna har bjudits in av Per och Birgitta Demervall, Demervalls Art Studio. Utställningen sker i ett samarbete med Franska Institutet i Sverige och Wallonia-Brussels International (WBI), med visning på Serieteket 13 maj till 12 juni.

Sedan slutet av 1940-talet har vi i Sverige kunnat bekanta oss med franska och belgiska serier, så som Tintin, Spirou och Lucky Luke. I början publicerades de främst som följetong i olika tidningar, men under 70- och 80-talen kom en utgivningsboom av seriealbum. Serier gavs ut med stor bredd för både barn och vuxna: Asterix, Gaston, Linda och Valentin, Blake och Mortimer, Johan och Pellevin, Smurferna, Sibyllina, Adèles extraordinära äventyr och många fler. Komiska äventyr med karikerade figurer blandades med mer episka verk. Teckningsstilen inspirerades ofta av Tintins skapare Hergés “klara linje” med tydlig tuschlinje, få skuggor, klara färger, vars uppgift var att framhäva historien. Men här fanns även exempel på den mer fartfyllda “Marcinelle-stilen” med tecknaren Franquin i spetsen.

Utvecklingen av tecknade historier i de fransktalande länderna tog stora kliv framåt under den här tiden. De hade en litterär och konstnärlig ambition, serierna blev längre och begreppet “serieroman” myntades. I de franskspråkiga miljöerna etablerades den tecknade serien som “den nionde konstformen”, en hybrid mellan litteratur och bildkonst.

Svenska illustratörer och författare inspirerades av de franskbelgiska serieuttrycken. Vissa teckningsmässigt, andra till innehåll och utgivningsformat. Några av de tidiga albumen som gavs ut var Ville av Jan Lööf, Älgen är lös av Ulf Frödin, Stenstaden av Leif Almqvist, Snövita stålar av Johan Höjer, Ratte-albumen av Magnus Knutsson och Ulf Jansson, samt Gyllene Rosen av Per Demervall.

Det har gått mer än femtio år sedan denna albumvåg började skölja över oss. Hur har den franskbelgiska andan präglat vårt svenska serieskapande sedan dess? Kom och se själva, låt utställningen ta dig med på en spännande resa med svensk seriekonst på högsta nivå

Deltagande utställare: Kim W. Andersson, Peter Bergting, Charlie Christensen, Per Demervall, Maria Fröhlich, Anneli Furmark, Mikael Grahn, Dennis Gustafson, Fabian Göranson, Oscar Hjelmgren, Ray och Mona Husac, Karl Johnsson, Magnus Jonason, Christina Jonsson, Mats Källblad, Gert Lozell, Emil Maxén, Jakob Nilsson, Patrik Norrman, Ola Skogäng, Jimmy Wallin och Li Österberg.

Läs mer på demervall.se

Vernissage
Vernissage av utställningen, enbart för speciellt inbjudna, sker i samband med Stockholms Internationella Seriefestival [SIS23] den 12 maj klockan 19:00. Frankrikes och Belgiens ambassadörer, Etienne de Gonneville och Carl Peeters, inviger utställningen.

Utställningen är producerad av Per och Birgitta Demervall, Demervalls Art Studio. Den visas av Serieteket i ett samarbete med Demervalls Art Studio, Franska Institutet i Sverige och Wallonia-Brussels International (WBI).

Evenemanget är avslutat.

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *