Hoppa till innehåll

Serietekets filmklubb: Bad Attitude – The Art of Spain Rodriguez

Serietekets filmklubb drar igång inför hösten.
Först ut är en dokumentärfilm om undergroundtecknaren Spain Rodriguez. Boka din biljett via länken i eventet och varmt välkomna in i biomörkret.
Dokumentärfilmen Bad Attitude: The Art of Spain Rodriguez utforskar den legendariska undergroundtecknarens kontroversiella konst och liv genom hans hustrus kameralins, den Emmy-nominerade filmskaparen Susan Stern.
Från propagandaserierna från andra världskriget till undergroundseriegenombrottet i 1960-talets New York och San Francisco till dagens grafiska romaner beskrivs Bad Attitude som en fängslande bit seriehistoria och en uppmaningsrop till vidare konst och aktivism. Den är rörande, tankeväckande, såväl personlig som politisk.
Dokumentären dyker djupt in i Spain Rodriguez liv genom intervjuer och samtal med serieskapare som Robert Crumb, Art Spiegelman, Trina Robbins, Aline Kominsky-Crumb och Ed Piskor med animationer av Spain dotter, den New York- baserade konstnären Nora Rodriguez.
Filminfo:
Titel: The Art of Spain Rodriguez
Regissör: Susan Stern
Produktionsland/år: USA, 2021
Språk: Engelska, ingen text.
Tid: 71 minuter
Regissören Susan Stern skriver:
”Bad Attitude är ett kärleksbrev till min partner i konsten och livet – Spain Rodriguez – men det är också ett kärleksbrev till alla aktivister, särskilt konstnärsaktivister, ett meddelande från en tidigare era av social förändring till denna tid av förändring.
Naturligtvis är detta en film för seriefantaster. För dem som inte älskar serier hoppas jag att den här filmen kommer att bli en introduktion till konstformens historia och dess möjligheter. Detta är också en film om en familj av konstnärer, där historien inte baseras på dysfunktion. Jag säger det för att det tycks mig som om världen ofta föredrar sina konstnärer dysfunktionella och Bad Attitude berättar en annan historia.
Detta betyder inte att Spain Rodriguez var felfri. Det jag hoppas att du ska ta med dig från Bad Attitude är en känsla av de olika strider som Spain och hans generation gick igenom, vilka ledde till där vi befinner oss nu: idéerna om ras och maskulinitet som formade Spain på 1940-talet; hans erfarenhet av den vita, arbetarklassens motorcykelgäng vilka han åkte med i början av 60-talet; hans tidiga motstånd mot polisbrutalitet och hans önskan att förstå feminismen.
Jag hoppas att Bad Attitude skapar ett utrymme för samtal om den konst och sociala rättvisa vi försöker skapa, hur vi misslyckas och hur vi kan bli förlåtna.”
Se trailer här: https://www.youtube.com/watch?v=ouWLLDpTTho
Webbsida: https://www.badattitudemovie.com/
Instagram: https://www.instagram.com/badattitudedoc/

Evenemanget är avslutat.

Taggar:

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *