Hoppa till innehåll

Satirikern som retat upp Ugandas mäktiga: Ett samtal med Jimmy Spire Ssentongo

Den ugandiska satirtecknaren Jimmy Spire Ssentongo i samtal med Leonidas Aretakis om yttrandefrihetens förutsättningar i Uganda och om hoten han själv lever under till följd av sin aktivism.
Jimmy Spire Ssentongo är ugandisk satirtecknare, skribent, aktivist och akademiker och har egen erfarenhet av vad begränsningar i yttrandefriheten kan innebära i praktiken. Genom sina teckningar lyfter han frågor om social rättvisa och kritiserar såväl korruption som den bristfälliga samhällsservicen i landet.
Yttrandefriheten i Uganda är begränsad – med självcensur, trakasserier, hot och övervakning av regimkritiker som resultat. I ett samtal med Leonidas Aretakis berättar Jimmy Spire Ssentongo om yttrandefrihetens förutsättningar i den kontext där han verkar, hur det är att vara satiriker i Uganda och om de konsekvenser han själv lever med till följd av sitt arbete.
*
Jimmy Spire Ssentongo är aktivist, serietecknare, kolumnist och akademiker från Uganda. Han ritar serier för The Observer Weekly och Radio France Internationale, och 2021 vann han priset Janzi Award for Outstanding Cartoonist. I sina serier behandlar han främst frågor om social rättvisa och han undervisar även i filosofi vid Makerere University och Uganda Martyrs University.
Leonidas Aretakis är chefredaktör på Flamman, författare samt litteraturkritiker på Dagens Nyheter. Han är också en flitig debattör om yttrandefrihet, och har arbetat med forskningsbistånd på Sida och med Uppsalas fristadsprogram.
Samtalet hålls på engelska och har fri entré, ingen föranmälan krävs.
Förväntad tid för samtal: ca en timme.
Varmt välkomna!

Evenemanget är avslutat.

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *