Hoppa till innehåll

Filmvisning SIS23: Tove and Tooti in Europe

Vi viger söndagen den 14 maj, i Klarabiografen, åt författaren och illustratören Tove Jansson.
Med början klockan 13.00 kastar vi loss och beger oss av på Muminpappans bravader och En ung Mumins äventyr (2021) – en animerad film som även passar våra yngre besökare.
Klockan 15.00 styr vi mot ön Klovharu i dokumentärfilmen Haru, Island of the Solitary (1998) där Tove Jansson och hennes livskamrat Tuuliki Pietilä tillbringade många, många somrar tillsammans.
Länk till FB-event för Haru: https://fb.me/e/1bC19nPQP
Klockan 16.00 har det blivit dags för att resa ut i det svunna Europa i dokumentärfilmen Tove and Tooti in Europe (2004).
Klockan 17.00 har vi kommit fram till slutet av dagen och då äntrar serieforskaren Paul Gravett scenen för att hålla ett föredrag om sin bok Illustratören Tove Jansson, en djupdykning i den älskade författarens bildvärld.
Här kontextualiseras Tove Janssons konst från det första mumintrollet som ritades på dassväggen i Pellinge, via skämtteckningarna i satirtidskriften Garm under 30-talet, till skapandet av Mumindalen på 1940-talet. Här återtrycks bilder som inte ens hängivna Tove-älskare tagit del av tidigare. Boken gavs ut av brittiska Thames Hudson i höstas, men i vår kommer den både på svenska (från Förlaget M) och finska (från Otava).
Föredraget hålls på engelska. Boken finns att köpa på plats.
OBS: Alla filmvisningar har fri entré och behöver inte bokas på förhand. Filmerna denna dag presenteras i samarbete med Njuta films, Förlaget M och Moomin Characters.
OM FILMEN TOVE AND TOOTI IN EUROPE (Tove ja Tooti Euroopassa, 2004, 58 minuter):
Res med Tove Jansson och hennes mångåriga partner Tuuliki Pietilä till Paris, Venedig, London, Madrid och Dublin; Island, Irland and Korsika!
Tove and Tooti in Europe är en reseskildring, i super 8, filmad under åren 1972-1993. Filmen beskrivs som en stämningsfull och stundtals dråplig skildring eller videodagbok av ett svunnet Europa genom ögonen och kameralinserna hos Tove och Tooti.
Filmen har finskt och svenskt tal och är textad på engelska.

Evenemanget är avslutat.

Taggar:

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *