Hoppa till innehåll

Filmvisning SIS23: Haru, The Island of the Solitary

Vi viger söndagen den 14 maj, i Klarabiografen, åt författaren och illustratören Tove Jansson.
Med början klockan 13.00 kastar vi loss och beger oss av på Muminpappans bravader och En ung Mumins äventyr (2021) – en animerad film som även passar våra yngre besökare.
Klockan 15.00 styr vi mot ön Klovharu i dokumentärfilmen Haru, Island of the Solitary (1998) där Tove Jansson och hennes livskamrat Tuuliki Pietilä tillbringade många, många somrar tillsammans.
Klockan 16.00 har det blivit dags för att resa ut i det svunna Europa i dokumentärfilmen Tove and Tooti in Europe (2004). Länk till FB-event för Tove and Tooti: https://fb.me/e/3Ahj9VAv2
Klockan 17.00 har vi kommit fram till slutet av dagen och då äntrar serieforskaren Paul Gravett scenen för att hålla ett föredrag om sin bok Illustratören Tove Jansson, en djupdykning i den älskade författarens bildvärld.
Här kontextualiseras Tove Janssons konst från det första mumintrollet som ritades på dassväggen i Pellinge, via skämtteckningarna i satirtidskriften Garm under 30-talet, till skapandet av Mumindalen på 1940-talet. Här återtrycks bilder som inte ens hängivna Tove-älskare tagit del av tidigare. Boken gavs ut av brittiska Thames Hudson i höstas, men i vår kommer den både på svenska (från Förlaget M) och finska (från Otava).
Föredraget hålls på engelska. Boken finns att köpa på plats.
OBS: Alla filmvisningar har fri entré och behöver inte bokas på förhand. Filmerna denna dag presenteras i samarbete med Njuta films, Förlaget M och Moomin Characters.

OM FILMEN HARU, THE ISLAND OF THE SOLITARY (Haru: Yksinäisten saari, 1998, 44 min):
Den världskända och älskade författaren och konstnären Tove Jansson och illustratören, grafikern och tillika partnern Tuulikki Pietilä, tillbringade tjugofem somrar på ön Klovharu, Borgå skärgård, Finska viken.
Den här filmen utgörs av 20 timmars filmmaterial filmat i super 8, av Tuulikki Pietilä mellan åren 1970 till 1991 under parets vistelser på ön.
Den frispråkiga och ofta avslöjande kommentarsspåret är författat av Tove Jansson.
Filmen har finskt och svenskt tal och är textad på engelska.

Evenemanget är avslutat.

Taggar:

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *