Hoppa till innehåll

Comics for Cyborgs – om AI och serier med Ilan Manouach

OM AI OCH SERIER MED ILAN MANOUACH
Automatiseringens ökande roll i konstnärlig produktion har varit ett debattämne i konstvärlden alltsedan mitten av 1900-talet. När det gäller skapandet av tecknade serier har däremot massindustriellt tänk och automatisering traditionellt alltid funnits som en närvarande faktor i produktionsrutinerna.
Bilder skapade av artificiell intelligens (AI) har skapat oro och farhågor i konstvärlden, men det finns fler ingångar till ämnet. Med fokus på ett område i snabb och ständig förändring, håller Ilan Manouach ett föredrag om införandet av AI-teknik i seriekonsten, mot bakgrund av samtidens massiva digitalisering av tryckta serier och nya former av semiprofessionellt arbete och digital förmedling.
Manouach lanserar termen “syntetiska serier” för innehåll som genererats, modifierats eller manipulerats på ett automatiserat vis med hjälp av generativa algoritmer och AI. Han presenterar även några av sina tidigare publicerade konceptuella serier, liksom nyare verk som skapats med hjälp av den framväxande AI-teknologin.
OM ILAN MANOUACH
Ilan Manouach är forskare, musiker och multidisciplinär konstnär med ett specifikt intresse för konceptuella och postdigitala serier. Han är för närvarande gästforskare vid Harvard University och har en doktorsexamen från Aalto-universitetet i Helsingfors där han undersökt hur detta århundrades framkantsteknologi omformar serieindustrin. Mest känd är han för Shapereader, ett system för taktilt berättande designat för blinda och synskadade läsare och tecknare av serier. Han är grundaren av Echo Chamber, en Brysselbaserad ideell organisation med uppdraget att producera, samla in pengar, dokumentera och arkivera radikala och spekulativa samtida serier.
The Comics Journal har kallat honom “en av de mest kritiska samtida serietecknarna och tänkarna som arbetar idag” och Kenneth Goldsmith beskrev honom som “den mest provocerande, kritiska och intelligenta serietecknare som lever”.
www.ilanmanouach.com
Samtalspartner till Manouach är Catherine Anyango Grünewald, konstnär, serieskapare och lektor på Konstfacks institution för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation / Grafisk formgivning och illustration.
Föredraget hålls på engelska.
Programpunkten arrangeras av och presenteras i samarbete med Konstfack, LiU Humanities, Nordisk Kulturfond och Centre for Digital Humanities Uppsala.

Evenemanget är avslutat.

Taggar:

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *