Hoppa till innehåll

Kulturnatten på Serieteket: ARBETARSERIER – Tecknade serier som arbetarlitteratur

Välkommen till Serieteket under Kulturnatten!

Serietecknaren Tommy Sundvall och litteraturvetaren Magnus Nilsson diskuterar svensk arbetarlitteratur inom seriemediet. Dessutom håller Serietekets arkivrum kvällsöppet för allmänheten. Programmet avslutas med en filmvisning av dokumentären “Jakten på Bernhard” (Regi: David Liljemark).

Information

  • Plats
    Sergels torg, Kulturbiblioteket, plan 2, Serieteket, plan 2
  • Målgrupp
    Ingen åldersgräns
  • Tillgänglighet
    Fri entré, Hiss

Bibliotekets program under Kulturnatten

18:00 Reading av Tommy Sundvall
18:10 Föredrag: Magnus Nilsson presenterar arbetarlitteraturen inom seriemediet
18:30 Samtal med Magnus Nilsson och Tommy Sundvall. Moderator: Serietekets konstnärliga ledare Ola Hellsten
19:00 Reading av Tommy Sundvall
20:00 Filmvisning: Jakten på Bernhard (Regi: David Liljemark)

Tommy Sundvall är en svensk serieskapare, bosatt i Kramfors, som till vardags arbetar på en bensinmack. Tommy har publicerat fanzinen Paddsatan och Revkreamtoriet i över tio års tid, och debuterade med På äventyr i senkapitalismen på Galago 2022. Delar av boken har publicerats som följetong i tidningen Arbetaren.

2024 utkom Tommy med Folkbokförd i rännstenen, en fristående uppföljare till På äventyr i senkapitalismen, som i år tilldelades aftonbladets litteraturpris. Tommy Sundvall hör till vår tids främsta berättarröster inom tecknade serier  som arbete.

Magnus Nilsson är professor vid Malmö Universitet i Litteraturvetenskap och forskar om arbetarlitteratur utifrån klass, prekariat, etnicitet, urbanitet och heavy metal. Tecknade serier och deras relationer till andra medier är en del av hans forskningsfält. Magnus har bland annat publicerat en artikel om Mats Källblads serieroman Hundra år i samma klass och tillsammans med Beata Agrell och Anna Forssberg är Magnus redaktör för antologin Arbetarlitteratur bortom kanon: Nordiska perspektiv (2024), ett verksom diskuterar och utmanar gränserna för vad som brukar uppfattas som arbetarlitterär kanon.

Filmvisning: Jakten på Bernhard (Regi: David Liljemark)

En 82-årig änkeman vid namn Bernhard Redenstedt sätter upp mängder av handskrivna lappar på väggar och lyktstolpar i Lund. Serietecknaren och regissören David Liljemark följer fascinerat dessa märkliga meddelanden och blir med tiden allt mer nyfiken på den mystiske upphovsmannen. David försöker få kontakt med Bernhard för en intervju, men Bernhard är inte helt lätt att få tag i. Samtidigt framgår det av nya lappar som dyker upp att Bernhard har hamnat i en pressad situation och hotas av en personlig katastrof. Jakten på Bernard är en originell dokumentärfilm om ensamhet, kontaktsvårigheter och vänskap.

Serietekets arkivrum

Vi håller Serietekets arkivrum öppet från klockan 20:00 ända fram till midnatt, och lyfter fram udda, obskyr, bortglömd och självklar litteratur på kvällens tema. Läs om när Fantomen startade arbetarkooperativ i djungeln i Robert Amans När Fantomen blev svensk, förkovra dig i den legendariska undergroundtidskriften PUSS (1968–1974), ta del av fanzin som En seriebok om att jobba inom heldygnsvården i psykiatrin, av Bert Gradin – eller passa bara på att läsa alla de hyllmeter CHOCKMarvelserierSvenska MadEpix och POX som tillgängliggörs kvällen till ära.

Besök Serietekets disk under kvällen för att lotsas in i arkivrummet – men glöm inte att ta med ditt bibliotekskort och/eller giltiga ID-handlingar.

Varmt välkomna!

  • 00

    dagar

  • 00

    timmar

  • 00

    minuter

  • 00

    sekunder

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *