Hoppa till innehåll

Zerocalcare + Kim W. Andersson

Vi är mycket glada att välkomna den italienska tecknaren Zerocalcare till Stockholm under Italienska Språkveckan! På Serieteket kommer han att ha ett scensamtal med den svenska serietecknaren Kim W. Andersson.
Plats: Kulturbiblioteket, våning 2
Tid: Söndag 13 oktober klockan 16.00–17.00
Fri entré
En av Italiens främsta serieskapare, Michele Rech alias Zerocalcare gästar Stockholm och Serieteket för ett kreativt samtal med den svenska serietecknaren Kim W. Andersson.
Zerocalcare (född 1983 i Arezzo) debuterade under 00-talet genom att lägga upp serier på sin blogg på 00-talet. 2011 gav han ut sitt första seriealbum, La profezia dell’armadillo (The armadillo prophecy) som än idag ses som ett av hans mästerverk. Senare verk inkluderar bland andra Un polpo alla gola (Tentacles at my throat) Dimentica il mio nome (Forget my name) 2014, och de politiska reportageserierna Kobane calling 2016 samt No sleep till Shengal 2022. Många av Zerocalcares seriealbum utspelar sig i kvarteret Rebibbia i Rom och karaktärerna använder sig av det lokala talspråket, vilket ger verken en realistisk dimension och visar på språkets funktion som konstnärlig byggsten.
Än mer berömmelse har Zerocalcare fått för sina filmer och TV-serier; 2018 presenterades långfilmsversionen av La profezia dell’armadillo på Filmfestivalen i Venedig. 2021 kom Netflix-tv-serien Strappare lungo i bordi, redan en modern klassiker som hyllades av såväl tittarna som pressen. Netflixsuccén följdes upp 2023 med Questo mondo non mi renderà cattivo.
Zerocalcares senaste bok kom i år och heter Quando muori resta a me.
Han är mångfaldigt prisbelönt och har flera separatutställnigar på sitt CV.
Kim W. Andersson (född 1979 i Staffanstorp) började teckna serier i tonåren, men arbetade mer reklam innan han valde banan som serietecknare genom att söka in till Serieskolan i Malmö 2003. Kim startade Lucky Death Comics tillsammans med Loka Kanarp under första året på skolan och tillsammans gav de ut seriefanzin och arrangerade utställningar. Andra året på skolan fördjupade han sig i sitt första serieprojekt Staffanstorp tills jag dör, en halvt självbiografisk serie om hans högstadieår. Under andra året kom även Kim i kontakt den danska serieskaparen Peter Snejbjerg som blev en mentor till Kim. Under tiden i serieskolan gjorde Kim de första avsnitten av Love Hurts – korta skräckserier med romantiskt tema – som publicerades i serietidningen Nemi och därefter har samlats i bokform. Skräckserien Alena (2011) och rymdoperan Astrid (2016) har publicerats både i Sverige och i USA. Kim W. har även tecknat för den svenska Fantomen-tidningen, samt den norska barnserien Zombielars, samt illustrerat en mängd barndböcker, såsom Gudrun Wessnerts Spindelbarnen och Rävbarnen.
Kim W. Andersson belönades med Svenska Serieakademins Adamsonstatyett 2011.
Samtalet kommer att pågå i cirka 50 minuter med Serietekets konstnärliga ledare Ola Hellsten som moderator.
OBS! Samtalet förs på svenska och italienska. Tolk: Viveka Holm.
NOTERA: Vi har cirka 50 sittplatser. Övriga besökare får ståplats!
Efter mötet kommer det vara möjligt att få sin bok signerad av Zerocalcare. Serieteket håller extra öppet för signeringen efter 17.00 om efterfrågan är hög.
Zerocalcare gör ytterligare ett framträdande den 14 oktober klockan 18.00 på Italienska kulturinstitutet.
I samarbete med Istituto Italiano di Cultura di Stoccolma

Evenemanget är avslutat.

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *